Уши, който не яде суши

Уши, който не обича суши, е пътешественик, родом от Япония. За последно вижда майчината земя преди четири години. Казва, че никога не му е липсвал родния остров. Тръгнал е на околосветско пътешествие, защото обича да пътува. „Каква по-добра причина от тази?”, отговаря той, когато някой го попита „защо?”.


Изчислил е, че времето необходимо му, за да успее да разгледа цялото земно кълбо е около 100 години

„Така, че моето пътешествие бе обречено още, когато тръгвах”, с усмивка казва той, като допълва, че все пак е решил да се пробва докъде ще стигне. Сега е на 40 години и е решил да пътува докато може. Без мобилен телефон и само с една раница и допълнителна ръчна чанта Уши тръгва из широкия свят.
България посещава за втори път, като първия е бил преди десет години. Останал с много добри впечатления, макар че е попътувал само две седмици. Сега се връща за да разгледа по-обстойно, което според планът му трябва да се случи в рамките на 90 дни.
Посещението на Уши обаче беше помрачено от трагедията в Япония. По време на цялото си гостуване след инцидента, Уши беше тих и замислен. Пускаше си японски интернет телевизии на които следеше какво се случва. Паралелно следеше няколко канала и това бе вечер до много много късно и започваше процедурата отново сутринта - още с изгряването на слънцето.

Уши каза, че се опасява, че властите в Япония крият цялата истина относно трагедията

 Имал близък приятел, който е от района с най-големи поражения от цунамито. Не са се чували от доста време, но сега мислеше за него и нямаше как да се свърже. За щастие всичките роднини на Уши са в Токио и са добре. За случващото се на родния остров, Уши избягваше да говори, но позитивния пътешественик дори се уточни, че „цунами” е японска дума. Той продължи обиколката си в България, където несъмнено продължава да следи случващите се събития.
Въпреки че на лицето му беше изписана тъга за сънародниците си, Уши не показа никакви чувства. Беше спокоен, макар и леко разсеян. Когато го попитах как се чувства, той започваше да разказва за някаква случка случила му се по време на пътешествието. Така разбрах, че Уши пътува само и единствено на автостоп и че

най-дългото му „стопиране” вероятно може да се бори за рекорд – ден и половина

Ден и половина нито една кола не взела на японския пътешественик. Прекарал нощта на една пейка, пред бензиностанцията от която се опитвал да си осигури транспорт.
Оказа се, че Уши обича да свири на китара и даже е имал собствена група, когато е живял в Токио. „Всеки в Япония повтаряше името на групата ни ежедневно”, лукаво казва той. Групата се казвала „Аригато”, което на японски означава „благодаря”. „Надявах се така групата да стане популярна, но не се получи”, засмяно завършва историята си той.
Всъщност професионалната кариера на Уши включва много разнообразни професии – от китарист до гледач в старчески дом. А университетското му образование е в сферата на мениджмънта. Но според него най-добрата работа, която някога е вършил е тази да пътува. 


Leave a Response