Су-Джок терапията ще ви помогне лесно да се отървете от болката

Снимка: www.kehayov.com

През ХХ век не беше намерен лек за рака, но друго, също така важно медицинско откритие се разпространи. Уникално със своята простота, но ефективност – Су-Джок терапията бе представена на света.
Когато става въпрос за източна медицина, хората стават леко скептични, но едновременно любопитни. Помагат ли тези игли? А дали няма да навредят? Тези билки могат ли да са по-ефикасни от антибиотика?... Въпросите са безкрайно много, но отговорите на български са все още много малко. Тук, източната медицина все още не е намерила точното си място – дали да се приеме за част от медицината, за алтернативно решение или е толкова ефективно, колко и врачките. В САЩ обаче има висши училища, в които официално се изучава акупунктура. Там тя е призната, като предмет. В Корея иглите на инжекциите са почти на едно ниво с акупунктурните такива. А в Русия от 1997 година, Су-Джок се преподава в много от средните училища и детски градини.

Вгледайте се в дланите и стъпалата си

На тях е проектирано цялото ви тяло. Човек има пет „израстъка”, които са отделени от торса – два крака и две ръце, и естествено глава. Ако се вгледаме в дланите си ще видим, че имаме пет пръста, които огледално отразяват нашето тяло, като палецът е нашата „мини глава”. На корейски „Су” означава „ръка”, а „Джок” – „крак” – оттам и идва името на терапията. Щом човек заболее, във всяка проекция на болния орган се появява „болезнена точка”. „Су-джок може много лесно да бъде доказан. Болна ли сте? Боли ли ви някъде?”, попита ме Пламен Иванов, автор на книга за Су-Джок терапията, преведена на гръцки и английски. „Нека да вземем за пример човек с болни бъбреци. Ако аз натисна точката на съответствие на левия му бъбрек, той ще усети болка”. Болката винаги е била ориентир на хората. Няма как да не се изненада човек, ако докосвайки определена точка от ръката му, той усети болка, а третирайки болезненото място изведнъж изчезне болката и неразположението. Щом органът е болен има и болезнена точка, здрав ли е органа – такава липсва. По-просто и точно доказателство няма.

Едно от големите предимства на Су-Джок е, че е изключително лесен начин за самолечение

Поне първото основно ниво. Едновременно с това, той е бърз ефикасен и безобиден метод – дори и да не уцелите правилната точка, няма да ви навреди. Е няма и да ви помогне, но няма и да навреди, гарантира Пламен.
Начините по които могат да се третират „болезнените точки” са няколко. Не само иглите вършат работа. Може да използвате магнити, различни форми на масаж или въздействайки с топлина или така наречените мокси. Методът представлява нагряване на су-джок точките с мокса, която всъщност е пура или малък конус с пелинова къделя и други билки. При запалването им те започват да тлеят и с топлината, отделяща се от тлеещият връх се въздейства върху су-джок точките от известно разтояние.


Пламен Иванов се занимава с акупунктура от 33 години

Започва с традиционна акупунктура, още докато е бил студент в университета. Мотивът му да пробва алтернативни методи за лечение е синузит – мъчителен и тежък хроничен синузит, който от 16-годишна възраст не му дава покой. След неуспешни опити да се излекува с най-различни лекарства и лекари, той започва с йога. След един месец се излекува и казва, че след това и хрема не е хващал. В последствие се запознава и с акупунктурата, която след това се превръща в негово ежедневие. По-късно завършва и Су-Джок академията в Москва и бива лицензиран от Международната асоциация по Су-Джок акупунктура. 
Пламен не е практикуващ лечител. Използва знанията си върху близки и приятели, макар че винаги е готов да отговори на въпроси и да даде съвет. Запознал се с едно момиче, което имало псориазис на лицето. Тя била пробвала различни медикаменти и „бабини рецепти”, но нищо не й помогнало. Пламен й дал няколко съвета и й казал точните точки, които трябва да третира. Само след няколко дни неприятният кожен проблем изчезнал.

„Децата ми не пият антибиотици. Ако някое от тях се разболее, то аз давам два дни на Су-Джок и след това болестта вече е тръгнала назад”

„Дъщеря ми от шест годишна сама си слага игли”, допълва Пламен. С възмущение разказва за това как гледал как съучениците на децата му пиели антибиотици още от малки.
За акупунктурата, Пламен казва, че е занаят, изкуство – трябва да имаш усет. Днес има много лекари, които са започнали да се занимават с акупунктура без да са напълно наясно, а това е лошо. Когато заболяването е по-тежко, там първото ниво на Су-Джок не може да помогне. Тогава се изискват повече знания и се прави индивидуално лечение за дадения човек. Трябва да се преценят много неща. „Аз дори ще погледна какво е времето навън”, допълва Пламен. Но повечето незадълбочени акупунктуристи работят по рецепти, което е много грешно, защото когато става въпрос за по-сериозно лечение един вид терапия може да помогне при един човек, но при друг – не. И така се получават много незадоволени пациенти, които са били „убождани”, но в крайна сметка не им е било помогнато. Накрая казват, че акупунктурата не помага. Според Пламен, в България има по-малко от 10 качествени акупунктуристи, които работят на нивото на китайските си колеги.
За първото ниво на Су-Джок терапията, той казва, че е много лесна и всеки сам може да я прилага. По-важното е, че и е много ефективна. А след като дъщеричката на Пламен се е справяла сама с болките в гърлото, слагайки си игличка на палеца или факта, че на дечица в детска градина се провежда курс по Су-Джок, то би трябвало наистина всеки да може да се справи.   
Су-Джок терапията не може да ви излекува по някакъв магически начин от сериозните заболявания, но по лесен и бърз начин може да ви помогне да се отървете от някои от баналните болежки, тормозещи човека в ежедневието му. А всеки има правото да се чувства добре и да бъде здрав.

Leave a Response